Κωδικός: 9789604352661

Ο Χριστός φιλόσοφος

SALE
Συγγραφέας: Frederick Lenoir
Διαθέσιμο. Αποστολή σε 1-3 ημέρες.
Ποσότητα:
20,10 18,09  €

Ο Χριστός φιλόσοφος

Η ιστορία του χριστιανισμού δεν περιορίζεται στην πυρά της Ιεράς Εξέτασης, ούτε στον εξαναγκαστικό προσηλυτισμό, ούτε στις σταυροφορίες, ούτε στη σφαγή των Εβραίων και των ειδωλολατρών. Η ιστορία του χριστιανισμού είναι επίσης και η ιστορία των επισκόπων που δημιουργούν άσυλα για την περίθαλψη των φτωχών και των ασθενών, των αγίων που αγκαλιάζουν τους λεπρούς και που αφιερώνουν τη ζωή τους στους πιο στερημένους, εκείνων που έκτισαν τους καθεδρικούς ναούς και που δημιούργησαν αριστουργήματα της τέχνης εμπνευσμένοι από την πίστη τους, των απλών και αναρίθμητων πιστών που πράττουν το καλό στο όνομα της πίστης τους. Η μεγάλη στροφή στην ιστορία του συμβαίνει όταν ο χριστιανισμός ανακηρύσσεται σε επίσημη θρησκεία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Από διωκόμενοι εξαιτίας της πίστης τους, οι χριστιανοί έγιναν διώκτες στο όνομα της πίστης τους. Το μήνυμα του Χριστού, ένα μήνυμα αγάπης, ελευθερίας, ισότητας, αλληλεγγύης και ανθρωπιάς, διαστρεβλώθηκε. Θα έπρεπε να περιμένουμε ώς την Αναγέννηση.
Τότε παρατηρείται το μεγάλο παράδοξο, η υπέρτατη ειρωνεία της ιστορίας. Η ανάπτυξη του εκκοσμικευμένου κράτους, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ελευθερία συνείδησης, όλα όσα έγιναν κατά τον 16ο, τον 17ο και τον 18ο αιώνα ενάντια στη θέληση των κληρικών δημιουργήθηκαν προσφεύγοντας έμμεσα ή ξεκάθαρα στο αρχικό μήνυμα των Ευαγγελίων. Στη διάρκεια των τριών αυτών αιώνων, ενώ ο ίδιος ο εκκλησιαστικός θεσμός με τις πρακτικές της Ιεράς Εξέτασης σταυρώνει το κήρυγμα του Χριστού για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την ελευθερία συνείδησης, το κήρυγμα αυτό θα αναστηθεί μέσα από τους στοχαστές της Αναγέννησης και του Διαφωτισμού οι οποίοι στηρίζονται στη «φιλοσοφία του Χριστού», κατά την έκφραση του Εράσμου, για να χειραφετήσουν τις ευρωπαϊκές κοινωνίες από τη μέγκενη των θρησκευτικών εξουσιών και να θεμελιώσουν τον σύγχρονο ανθρωπισμό. (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Χριστιανισμός και νεωτερικότητα δεν βρίσκονται σε αντιπαλότητα. Η νεωτερικότητα αντιτίθεται στην Εκκλησία ως θεσμό, εγκολπώνει όμως τις πνευματικές αξίες του χριστιανισμού. Αυτή είναι η υπόθεση εργασίας του Λενουάρ την οποία υποστηρίζει επίμονα και με πάθος με κάθε μέσο, με στοιχεία από την Ιστορία, τη σχετική βιβλιογραφία και την τέχνη, με δεδομένα δημοσκοπήσεων και άρθρα στον Τύπο. Οι υπερασπιστές του δόγματος θα έχουν ενστάσεις για την υποβάθμιση του χριστιανισμού από απόλυτη αλήθεια σε φιλοσοφικό σύστημα. Ο Λενουάρ δεν είναι βεβαίως ο πρώτος που το επιχειρεί, ανήκει όμως αναμφίβολα στις πιο γοητευτικές πένες. Παρουσιάζει πράγματα ειπωμένα με φρέσκια ματιά και ιδέες δύσκολες με τρόπο φιλικής κουβέντας, σε μια αφήγηση απολαυστική σαν μυθοπλασία.


Περισσότερες πληροφορίες
Συγγραφέας: Frederick Lenoir
Εκδόσεις: Πόλις
Σελίδες: 384
Τύπος εξωφύλλου: Μαλακό
Διαστάσεις: 14 x 21 εκ.

Δεν βρήκες αυτό που ψάχνεις; Πάτησε εδώ
To Top
(0) προϊόντα
Προϊόντα 0
Τελικό Σύνολο 0,00 €