Ξωτικό-παραδόσεις!
Κωδικός: 9786185219581

Νίκος Καπετανίδης ο ηρωικός δημοσιογράφος του Πόντου

SALE
Συγγραφέας: Κώστας Νικολάου Καπετανίδης
Διαθέσιμο. Αποστολή σε 1-3 ημέρες.
Ποσότητα:
Νίκος Καπετανίδης ο ηρωικός δημοσιογράφος του Πόντου

Το βιβλίο "Νίκος Καπετανίδης, ο ηρωικός δημοσιογράφος του Πόντου" είναι μία ιστορική βιογραφία.
Ο Νίκος Καπετανίδης (1889-1921) υπήρξε Τραπεζούντιος δημοσιογράφος, ο οποίος την περίοδο 1918 -1921 εξέδιδε τη γνωστότερη και μαχητικότερη ελληνική εφημερίδα του Πόντου, την "Εποχή". Φλογερός πατριώτης, αποκάλυπτε μέσα από τις στήλες της εφημερίδας του τις τουρκικές διώξεις εναντίον του ελληνικού στοιχείου.
Μαζί με τον Μητροπολίτη Τραπεζούντος Χρύσανθο, τον ομογενή βουλευτή Ματθαίο Κωφίδη και άλλους επιφανείς Πόντιους, αποτέλεσαν την πνευματική ηγεσία του Πόντου η οποία αγωνίστηκε αφενός να προστατεύσει τους Έλληνες του Πόντου και αφετέρου σε συνεργασία με τον Βενιζέλο και τους ποντιακούς συλλόγους του εξωτερικού, να επιτύχουν την ανεξαρτησία ή αυτονομία του Πόντου.
Για τη μαχητική αρθρογραφία και την εθνική δράση του, συνελήφθηκε το 1921 από το καθεστώς Κεμάλ και καταδικάστηκε σε θάνατο μαζί με την πνευματική ηγεσία του Πόντου, από τα "Δικαστήρια Ανεξαρτησίας" στην Αμάσεια.
Ευτυχώς, ο Κώστας Καπετανίδης -αδελφός του Νίκου και παππούς του συγγραφέα- κατάφερε να διασώσει το πλήρες αρχείο της εφημερίδας "Εποχή", μία μοναδική ιστορική πηγή για τα τελευταία χρόνια του Ποντιακού Ελληνισμού.
Πρόκειται για την παρακαταθήκη που κληροδότησε ο Νίκος Καπετανίδης με τη ζωή και τη δράση του στις επόμενες γενιές Ελλήνων, Ποντίων και μη, και αξίζει να διαβαστεί ως τέτοιο.


Περισσότερες πληροφορίες
Συγγραφέας: Κώστας Νικολάου Καπετανίδης
Εκδόσεις: Ινφογνώμων
Σελίδες: 184
Διαστάσεις: 14 x 21 εκ.
Από12 ετών

13,00 9,75  €Δεν βρήκες αυτό που ψάχνεις; Πάτησε εδώ

Ξωτικό-παραδόσεις! Πάτησε εδώ
To Top